Geen hoogmoed is zondiger dan de onwil om te luisteren. - Garmt Stuiveling

Door Paul Van Miert op 9 november 2016, over deze onderwerpen: Blog

Op Facebook, op Twitter : ik lees overal over het ongeloof of de droefenis en "het kan toch niet dat die gek president wordt" "hoe is het mogelijk “... awel, ik vind Donald Trump ook een niet ongevaarlijke politicus en met zijn gemoedswisselingen heb ik de bibber dat zo iemand kernraketten kan lanceren. Over zijn levensbeschouwelijke opvattingen wil ik het dan nog niet hebben. Over zijn economisch protectionisme en isolationisme nog minder. Dramatisch gewoon als dat allemaal waarheid zou worden. Maar dat moet ik eerst nog zien.

Ik heb het weldegelijk voorspeld en hierdoor zelfs een kleine weddenschap gewonnen op de voerbalmatch van mijn ploegske afgelopen zondag. En waarom dacht ik dat deze man ging winnen? We moeten als politici luisteren naar wat de mensen bezighoudt en écht iets doen aan hun bezorgdheden in plaats van ze als dommeriken weg te zetten. En ja hoor : kijk maar eens welke politici lopen te jammeren.. allemaal van dezelfde strekking. Niet jammeren verdomme! Doe iets aan dat wat de mensen echt raakt. Doe iets aan de redenen waarom mensen proteststemmen à la Trump of à la Brexit uitten. Sta niet te roepen dat ze het allemaal verkeerd hebben want dat is pure hoogmoed. Hoogmoed van je eigen groot gelijk tegen de bekommernissen van de “dommeriken” die te verwaarlozen zijn. Als die politici denken dat er overal ter wereld een “cordon” kan worden opgeworpen tegen proteststemmers dan zijn die politici fout.

Dus Clinton en de democraten uit de VS hebben in mijn ogen die zware fout gemaakt.

Als de mensen schrik hebben van zoveel vluchtelingen in hun buurt bijvoorbeeld, moet je eerlijk naar hen luisteren en hen te woord staan en niet de zogezegde "intellectuele meerdere" gaan uithangen en de zaligmakende "multi-culti" prediken. Als de mensen schrik hebben dat hun waarden, de gelijkheid van man en vrouw, respect voor vrijdenkers, het aanvaarden en normaal vinden van holebi's..., als ze schrik hebben dat dat allemaal in de verdomhoek gaat, dan moet je daar naar luisteren.

En niet alleen luisteren maar ook zorgen dat er maatregelen komen waardoor er zichtbaar iets verandert en de burger niet alleen de perceptie krijgt dat er iets verandert, maar dat wat hij of zij duidelijk zorgen baart, serieus wordt genomen.

Doe je dat niet, dan krijg je extreemrechtse dictators of extreem-linkse potentaten of gewone gekken zonder meer, die aan het roer staan en dan kunnen we onze welvaartmaatschappij op ons gat schrijven.

Dat is mijn les van vandaag. Dat ik Trump liever niet als president van een land als de VS zie, doet dan niet ter zake.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is