Personenbelasting: "De gebruiker betaalt, oké. Extra belasting, nee!"

Door Paul Van Miert op 6 april 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Tijdens het Voka-debat op het Vokacongres met de vijf partijvoorzitters kwam ook weer de kilometerheffing voor personenwagens ter sprake. Graag maak ik nu gebruik om het standpunt van onze fractie nog eens duidelijk te maken: De gebruiker betaalt, oké. Extra belasting, nee!

De gebruiker betaalt: dat is een regeling die wij in onze samenleving al kennen voor vele aspecten. Denk bijvoorbeeld maar aan afvalverwerking. Vlamingen zijn daar eigenlijk best goed in.

In die zin zou ook rekeningrijden een sturend middel kunnen zijn om de fileproblematiek, om de congestie tegen te gaan, maar dan wel, in combinatie met andere maatregelen: aanpassingen aan en investeringen in de weginfrastructuur en een performanter openbaar vervoer. Wij geven bijna het meeste per kop uit in heel Europa en de performantie ligt het laagst. Het geld dat je in iets investeert, is dus niet altijd recht evenredig met wat je ervoor terugkrijgt. 

Volgens onze fractie kan een kilometerheffing dienen als een van de middelen om die file te bestrijden, op één voorwaarde, dat het geen belastingverhoging is voor de autobestuurder, voor de Vlaming. Moeten we dan misschien ook niet met Europa gaan babbelen? Duitsland heeft immers al geprobeerd iets in te voeren. Nederland stond op zijn kop. Dus, dat de gebruiker betaalt, is oké, maar als het een extra belasting is, dan zal het voor onze fractie een neen zijn.

 

Bekijk HIER mijn tussenkomst over de kilometerheffing voor personenwagens. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is