Treinen in Turnhout worden volop gevandaliseerd

Door Paul Van Miert op 12 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Turnhout

Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft opgevraagd bij minister Bellot, blijkt dat er de voorbije 5 jaar maar liefst 295 gevallen van vandalisme (voornamelijk graffiti) werden vast gesteld in de wijkbundel van Turnhout (dit zijn de sporen achter het station waar de treinen ’s nachts staan). In 4 gevallen werden er zelfs beschadigingen aan het rollend materieel vast gesteld, waardoor de trein niet kon vertrekken.

Van Camp pleit dan ook voor adequate omheining en camera bewaking rond de wijkbundel in Turnhout. “De kosten van die investering zijn zeker te verantwoorden als we gaan kijken naar de totale kost die we nu hebben voor het verwijderen van de graffiti en het herstellen van het rollend materieel. Een trein vol graffiti is voor de reiziger trouwens alles behalve aangenaam, aangezien deze vaak over de ramen gespoten zijn en er dus geen zichtbaarheid meer is”, aldus Van Camp.

Minister Bellot laat weten dat Corporate Security Service het fenomeen van graffiti en beschadigingen nauwgezet opvolgt. Na risicoanalyse en objectieve cijferanalyse werd, in samenwerking met verschillende partners, onderzocht welke stappen konden ondernomen worden. Meer specifiek voor de wijkbundel Turnhout, werd in samenwerking met de stad Turnhout de omheining hersteld. Camerabewaking in de bundels maakt deel uit van een beveiligingsplan “wijkbundels” dat om budgettaire redenen “on hold” staat.

Ook Paul Van Miert, Vlaams parlementslid uit Turnhout, wil dat het Turnhoutse stadsbestuur hier snel werk van maakt. “Dit gaat over het comfort van de Turnhoutse treinreiziger, maar ook over het aanzicht van onze stad. Treinen vol graffiti zorgen voor een beeld van verloedering, en dat kunnen we in onze stad echt wel missen. Ik roep bij deze het stadsbestuur dan ook op om eindelijk met de NMBS rond de tafel te gaan zitten en hier voor een doorbraak te pleiten”, aldus Van Miert. “ Collega Yoleen Van Camp zal in het Federale parlement in elk geval minister Bellot hierover aan de tand blijven voelen.”

Ter vergelijking: In de periode 2012 tot en met 2 oktober 2016 werden op het Belgische spoorwegdomein in totaal 8.659 incidenten graffiti gerapporteerd. Het aantal beschadigingen in deze periode betreft 478.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is