Turnhout krijgt extra middelen van minister Homans

Door Paul Van Miert op 8 december 2016, over deze onderwerpen: Turnhout

Volledig bedrag van 20 miljoen euro extra in het kader van de vluchtelingencrisis voor lokale besturen besteed

 

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) kende in het voorjaar 20 miljoen euro toe voor de ondersteuning van steden en gemeenten in het kader van de vluchtelingencrisis. Met de betaling van de tweede schijf van 10 miljoen euro vandaag is het ganse bedrag besteed. “De lokale besturen worden door de instroom van erkende vluchtelingen geconfronteerd met heel wat bijkomende uitdagingen”, aldus minister Homans. “Door deze 20 miljoen willen we vermijden dat steden en gemeenten moeten inboeten op het aanbod van hun lokaal sociaal beleid dat momenteel reeds bestaat. De Vlaming die ook nood heeft aan sociale ondersteuning, mag niet het slachtoffer worden van de vluchtelingencrisis.”

 

De subsidies zijn afhankelijk van het aantal vluchtelingen die een gemeente opvangt, waarbij er een ondergrens van 10 erkende vluchtelingen in een gemeente gehanteerd wordt. Op die manier gaan de middelen naar de steden en gemeenten die het meest geconfronteerd worden met de vluchtelingencrisis. Hoe de lokale besturen de middelen besteden, is de vrije keuze van de gemeente of stad zelf.

 

Vlaams volksvertegenwoordiger Paul Van Miert is tevreden over de aanpak van minister Homans: “De middelen gaan daadwerkelijk naar de steden die het echt nodig hebben, zoals Turnhout. Turnhout heeft een hoge instroom aan vluchtelingen voor een stadje met 40000 inwoners. Extra subsidies zijn dus zeker welkom en door de aanpak van minister Homans komen ze ook bij ons terecht. ” Turnhout ontvangt in totaal 178 829 euro aan subsidies. Iedere gemeente kiest trouwens hoe ze de subsidies besteden, waardoor elke gemeente een aanpak kiest die lokaal het beste de lokale problemen oplost.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is