Van 90 naar 70 kilometer per uur in de Kempen

Door Paul Van Miert op 29 november 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Turnhout

Buiten de bebouwde kom geldt er vandaag officieel een snelheidslimiet van 90 km per uur, tenzij een snelheidsbord anders aangeeft. Hierdoor geldt er in praktijk vaak een maximum snelheid van 70 km per uur. Dit leidde tot een wildgroei aan verkeersborden. Vandaar dat minister Ben Weyts een algemene regel van 70 km uur invoert vanaf 1 januari 2017. Al deze 30.000 overbodige borden verdwijnen dan meteen uit het straatbeeld.

Vlaanderen

Officieel geldt er nu een norm van 50 km per uur op 2866.626 km op de Vlaamse wegen. Na januari wordt dit opgetrokken naar 2957.546 km. Vandaag geldt er voor 5376.704 km een snelheidsbeperking van 70 km per uur. Vanaf januari geldt deze norm op 6703.626 km op de Vlaamse wegen. Door deze veranderingen daalt het aantal km voor de norm van 90 km per uur van 2538.648km naar 120.806 km.

In deze tellingen worden wegen dubbel geteld vanwege de twee richtingen van wegen.

 

Arrondissement Turnhout

Voor arrondissement Turnhout is het opvallend dat naast kleinere stukken in gans de regio, vooral de invalswegen naar Merksplas, Rijkevorsel en Malle worden aangepakt. De nieuwe norm geldt vanaf 1 januari 2017 ook op de N128 tussen Hoogstraten en de grens naar Nederland (Ullicoten), de N136 tussen Mol naar de Nederlandse grensovergang (Postel), alsook de hele verbindingsweg N118 tussen Arendonk en Ravels.

Opvallend is dat er binnen de arrondissementele zone geen wegen van 50 km per uur naar 70 km per uur worden opgetrokken, terwijl dat bij andere zones wel gebeurt.

Vlaams volksvertegenwoordiger Paul Van Miert (N-VA) juicht de nieuwe regeling toe: “In ons arrondissement geldt voornamelijk de norm van 70 km per uur, waardoor er vanaf januari heel wat overbodige borden uit het straatbeeld verdwijnen. Tevens ben ik blij dat er op een aantal wegen niet langer 90 km per uur gereden mag worden. Ik zie dit namelijk de verkeersveiligheid op die wegen zeker ten goede komen, en de verwarring over welke snelheid waar mag worden aangehouden zal afnemen.”

 

Uitzonderingen

Gemeenten kunnen op eigen wegen een eventuele uitzondering toestaan. Voor de gewestwegen ligt deze keuze bij Wegen en Verkeer. Op 2x2 wegen met een middenberm geldt de nieuwe limiet niet. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is