Wat is er toch allemaal aan de hand met de kerstmarkt in Turnhout?

Door Paul Van Miert op 13 december 2016, over deze onderwerpen: Blog, Turnhout

Elke week komt er wel iets in het nieuws. En het is meestal geen goed nieuws. Het omschakelen van de kerstmarkt die Turnhout al enkele jaren kent naar het “Wintersalon” zoals het nu voor de volgende jaren is vergund door het college, kent serieuze kinderziektes. En dat is zeker niet overdreven uitgedrukt.

Me uitspreken over de beslissing van het stadsbestuur wil ik niet doen. Ik heb wel de dossiers doorgenomen en er zijn effectief haken en ogen aan. Dit werd ook al door raadslid Paul Moelans (N-VA) gesteld op een commissie. Als het gaat over de vergelijking met Markt Events loopt het nogal eens mank en op die manier kan je natuurlijk niet werken als je appelen en citroenen vergelijkt. En dan is er natuurlijk de kostprijs. Dit alternatief kost geld aan de burger. Zonder meer.

Maar ik heb ook aan de andere kant van tafel gezeten in een gemeentebestuur en ik kan me goed voorstellen dat je als beleidsmaker het beeld van “de langste toog van Turnhout“ wil vermijden. Als je als schepen het drankgebruik en zeker de gevolgen van overdreven drankgebruik wil inperken, heb ik daarvoor alle begrip. Dus geen enkel verwijt als het gaat om het eens over een andere boeg te gooien. Maar zoals reeds gezegd: het hele verhaal rammelt een beetje en het spreekt ook de Turnhoutse verenigingen niet aan. Getuige slechts 7 inschrijvingen.

De weigering van het college aan een jeugdvereniging om in de kerstperiode in de Gasthuisstraat een standje te zetten met Glühwein en chocomelk, heeft echter een andere situatie blootgelegd. Na meer dan twee decennia bleek deze stand volgens burgemeester Vos niet meer gewenst: “omdat het niet paste in het concept van kerstshoppen."  Dat moet men mij toch eens uitleggen hoe een standje met Glühwein of warme choco niet past in een kerstsfeer. Een ongeloofwaardige uitleg. Dat de burgervader vervolgde met “dat ze in de Korte Gasthuisstraat een andere plaats zouden krijgen toegewezen” leek eerder een reactie van het moment.

De oorzaak van één en ander bleek echter in een onverwacht hoekje te zitten. Dat bleek na tussenkomst van opnieuw raadslid Moelans in de commissie op 07/12. De aap die uit de mouw kwam bleek bij niemand minder dan voormalig N-VA'er Willy Van Geirt te zitten. Van Geirt beweerde in de commissie : “al van in september vergunning te hebben“ voor zijn arrenslee met kerstman aan de Belfius Bank in de Gasthuisstraat. In plaats van de jeugdvereniging.

En achteraf gezien blijkt dat Van Geirt eigenlijk voor zijn beurt spreekt of erger nog misschien gewoon liegt. Uit de notulen van de collegezitting van donderdag 08/12, jawel de dag na de commissie,  zien we dat een “hoogdringend agendapunt” is toegevoegd om al die zaken voor de koopweekends te vergunnen. Dus ook burgemeester Vos wist woensdagavond eigenlijk al dat Van Geirt zat te liegen? Waarom anders de dag daarna een heel die lijst van vergunningen bij hoogdringendheid agenderen?  Of had Van Geirt al wel een vergunning? Men kan zich op zijn minst toch vragen stellen bij de volgorde van werken van het college. Zowel de pop-up in de Gasthuisstraat – die al open was – als alle andere initiatieven zijn vervat in deze collegebeslissing. Dus was eigenlijk voor donderdag überhaupt iemand in orde?

Vele vragen en voorlopig geen antwoorden, al zullen er die zeker komen als de schriftelijke vraag van oppositieraadslid voor Open VLD, Pierre Gladiné wordt behandeld. Benieuwd wanneer wie precies welke vergunningen gevraagd én gekregen heeft. En of er fouten gemaakt zijn of niet en wie eigenlijk de waarheid sprak.

Eén ding is al wel zeker: door te verklaren dat hij al vanaf september de vergunning had heeft Van Geirt duidelijk gemaakt dat hij doelbewust de jeugdvereniging van hun plaats heeft gedreven. Een houding die niet past bij een gemeenteraadslid, bij een voormalig schepen. Schaamteloos, dat is het woord dat bij me opkomt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is