Werkbezoek commissie Mobiliteit en Openbare Werken aan haven Gent

Door Paul Van Miert op 1 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Als vast lid van de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken bracht Paul Van Miert samen met de andere commissieleden een bezoek aan de haven van Gent op donderdag 24 november.  Tijdens een rondvaart door de Gentse Haven kregen ze een duidelijk beeld van de haven en de bedrijven die er actief zijn.

 

Tewerkstelling

De haven van Gent zorgt voor meer dan 62.000 jobs, zowel directe (27.602) als indirecte (34.443) banen. Sinds 2009 doet de haven de tewerkstelling jaar na jaar stijgen. Sinds 2014 is het zelfs de enige Vlaamse zeehaven die het aantal jobs ziet stijgen.  De haven is goed voor ongeveer 13 procent van de werkgelegenheid in Oost-Vlaanderen.

 

Toegevoegde waarde

In 2014 bedroeg de toegevoegde waarde van de haven van Gent 7,5 miljard euro (3,6 miljard directe toegevoegde waarde en 3,9 indirecte).

 

Sluis Gent – Terneuzen

De sluis Gent-Terneuzen is de toegangspoort tussen beide havensteden en dient als scheepvaartverbinding tussen België, Frankrijk en Nederland. Het projectteam Nieuwe Sluis Terneuzen van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie treft de nodige voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe sluis in het huidige sluizencomplex bij Terneuzen. Naar verwachting zal in 2022 het eerste schip door deze sluis kunnen varen.

De Nieuwe Sluis biedt nieuwe kansen aan voor de binnenvaart, maar ook voor grote zeeschepen. Als ook de werkgelegenheid en de regionale economie zullen er zeker de vruchten van plukken.

 

Werkbezoek

“Ik ben groot voorstander van werkbezoeken. Het is de manier om een beleid uit te werken die aansluit bij de noden, de wensen en de praktijk. Daar doen we het uiteindelijk ook voor. Bedrijven die voor tewerkstelling, toegevoegde waarde voor de regio zorgen en die mobiliteit ten goede komen, moeten we ondersteunen waar we kunnen, aldus Vlaams parlementslid Paul Van Miert.” Het dossier samenwerking  Zeeland – Gent kwam ter sprake tijdens het werkbezoek.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is