Wetgevend kader voor geothermie gevraagd

Door Paul Van Miert op 24 december 2014, over deze onderwerpen: Economie, werk, sociale economie, innovatie en wetenschapsbeleid
Geothermie

Recente studies hebben uitgewezen, dat diverse regio’s in de provincie Antwerpen en Limburg uiterst geschikt zijn voor het ontwikkelen van activiteiten rond geothermie. Deze technologie, op basis van aardwarmte, is een volgende innovatieve stap, om op een duurzame manier om te gaan met energie en onze natuurlijke bronnen. De opgeroepen aardwarmte kan zowel dienen voor verwarming als voor het opwekken van elektriciteit.

In de Kempische regio zijn diverse projecten in opstartfase zoals de Balmatsite en Janssen Pharmaceutica. De onderneming Janssen Pharmaceutica is in de Kempen al jaren pionier op het gebied van farmaceutische innovatie en ontwikkeling. Deze onderneming wordt ook geconfronteerd met de vraag om op een duurzame manier om te gaan met energie. Het bedrijf zou de komende jaren willen inzetten op geothermie. In een eerste fase voor hun eigen sites, in een 2de fase zou de restwarmte voorzien worden voor de omliggende gemeenten.

De ontwikkeling hiervan zou een grote stimulans betekenen voor de regio: de verdere verankering van de onderneming in de Kempen, de ontwikkeling van een nieuwe industrie met op termijn plaats voor 1000 nieuwe jobs, duurzame energie en stabiele energieprijzen.

Geothermie was het voorwerp van een aangenomen resolutie op het einde van de vorige legislatuur. Daarin wordt minister van Omgeving Schauvliege opgeroepen een wetgevend kader te ontwikkelen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is