Beste collega’s,

Deze brief zal jullie zeker niet verrassen. Het coronavirus heeft immers ook Noord-Brabant zwaar in de greep en bij ons in de Kempen is dat niet anders.
Onze cijfers lijken misschien op het eerste gezicht beter maar dat mag allerminst tot optimisme en onderschatting van de epidemie leiden.
Onze regering besliste afgelopen donderdag om heel stringent op te treden en de bevolking doortastende maatregelen op te leggen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen... Volgens de specialisten een noodzaak om een Italiaans scenario te vermijden.
Ook de sluiting van de horecazaken was een belangrijke maatregel in het hele pakket.
Maar hier begint het probleem: door de zachtere aanpak in Nederland blijven de cafés en restaurants daar gewoon open. Daardoor steken mensen met weinig burgerzin gewoon de grens over om in Nederland dan maar op restaurant of op café te gaan.
Het virus muteert en verspreidt zich echter razendsnel en een Nederlands-Belgische kruisbesmetting kunnen we momenteel missen als kiespijn.
Mag ik jullie dan ook beleefd vragen als burgervader van een - weliswaar kleine - centrumstad om jullie gewicht als burgemeesters in de schaal te werpen en jullie hogere overheid ervan te overtuigen om ook de Nederlandse richtlijnen en maatregelen in overeenstemming te brengen met die van de zuiderburen.
Zeker jij, collega Theo, kan als voorzitter van de Brabantse Veiligheidscel een belangrijke rol spelen.
Laat ons deze dreiging voor onze burgers - ten noorden of ten zuiden van de grens - met gelijke wapens te lijf gaan en iedereen uitzicht geven op een corona-vrije samenleving, in België en in Nederland.
Alvast bedankt voor jullie inspanningen,

Paul Van Miert,
Burgemeester Turnhout
Vlaams Parlementslid

Onderwerpen