De maatregelen volgden elkaar snel op. Geleidelijk aan werden die strenger en ingrijpender. Ondertussen voelen we allemaal, u en ik, hoe ons leven is veranderd. Hoe het tot stilstand lijkt te zijn gekomen. Bovendien zijn mensen ongerust, bang, en vaak ook eenzaam of verdrietig.

We hebben dit nog nooit meegemaakt, en het is erg. Maar we kunnen dit. En u hoeft het niet alleen te doen. We noemen onszelf Binken. We hebben de voorbije week een slogan gelanceerd: ‘Binken zorgen voor elkaar’. En dat zijn geen loze woorden. Op dit moment, in deze periode, gaan we laten zien dat onze Turnhoutse geuzennaam, onze ‘Bink’,  betekent dat we ‘straffe gasten’ zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de solidariteit in Turnhout groot is en dat de Turnhoutenaren middelen vinden om elkaar te steunen. Volgende week lanceren wij een vrijwilligersplatform waar mensen die hulp bieden en mensen die hulp zoeken elkaar gemakkelijk zullen vinden.

En helpen, dat doen wij ook. We hebben weliswaar een aantal van onze diensten moeten sluiten: de bibliotheek, de musea, het archief, uiteindelijk ook de Welzijnscampus en het Stadskantoor. Maar dat betekent niet dat wij niet meer keihard werken, integendeel. Die personeelsleden zijn elders aan de slag. Samen met onze andere teams houden zij de stad draaiende en zorgen zij ervoor dat alle maatregelen en voorschriften in de praktijk worden omgezet. Zij bemannen het callcenter waar u een antwoord krijgt op uw vragen. Zij brengen brieven rond in de stad. Zij brengen maaltijden naar hulpbehoevende mensen. Zij zoeken contact met mensen die in nood verkeren. En iedereen, elke medewerker, neemt zijn verantwoordelijkheid op om deze crisis zo snel mogelijk mee tot een einde te brengen. Maar ook ikzelf en alle schepenen, wij werken onafgebroken door. Wij laten jullie niet los en nemen elke beslissing in jullie belang.

Het gaat nog een tijd duren. We zijn aan onze huizen gekluisterd en dat kan leiden tot verveling en ergernissen, maar ik heb ook al gezien dat het leidt tot creativiteit en verbondenheid. Laten we die verhalen met elkaar delen en elkaar op goede ideeën brengen. Digitaal natuurlijk, want elkaar ontmoeten, mogen we voorlopig niet. En ook dat wil ik nog eens benadrukken: volg de richtlijnen. Houd afstand, ga niet in groepen op pad, was regelmatig uw handen. En hamster niet. U bent dat ongetwijfeld allemaal al beu gehoord, en nu kom ik het ook nog eens vertellen. Maar zodra iedereen de regels volgt, houd ik erover op, dat is beloofd. We zijn niet slecht bezig, zeker niet. Maar we willen dit zo snel mogelijk achter de rug hebben, en dat kan alleen als we streng zijn voor onszelf.

Ik wens u allemaal veel sterkte in deze moeilijke tijd. Hopelijk komen we elkaar heel snel weer tegen ‘in het echt’, als alles beter gaat en we weer volop mogen genieten van onze straffe stad.

Binken, zorg voor elkaar.

Onderwerpen